basiliki-agiou-petrou

Η αρχιτεκτονική των εκκλησιών, ειδικά των καθολικών, έχει πολλά να επιδείξει. Πέρα, όμως, από τη μεγαλόπρεπη ατμόσφαιρά τους, κάποιες τις χαρακτηρίζει και το τεράστιο μέγεθός τους, τόσο μεγάλο, που αντιστοιχεί και στην ιστορία τους.

Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Βατικανό – 15.160 τετραγωνικά μέτρα
Στην πρώτη θέση της λίστας δεν θα μπορούσε να βρίσκεται άλλη εκκλησία από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, την πιο σημαντική εκκλησία της Ρωμαιοκαθολικής πίστης, που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο το 320 μ.Χ. Ο τρούλος, ο οποίος έχει ύψος 41 μέτρα, σχεδιάστηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο και η Βασιλική περιέχει 100 τάφους, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του Ρωμαίου αυτοκράτορα Όθωνα Β’. Η καθολική παράδοση υποστηρίζει ότι η βασιλική είναι ο τόπος ταφής του Αγίου Πέτρου, του αρχηγού των αποστόλων του Ιησού και επίσης του πρώτου επισκόπου της Ρώμης (Πάπα). Ο τάφος του Αγίου Πέτρου βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ψηλό βωμό της βασιλικής, γνωστό και ως Βωμό της Εξομολόγησης. Για τον λόγο αυτό, πολλοί πάπες, καρδινάλιοι και επίσκοποι έχουν ταφεί στον Άγιο Πέτρο από την παλαιοχριστιανική περίοδο.

Βασιλική της Παναγίας της Aparecida, Βραζιλία – 12.000 τετραγωνικά μέτρα
Η ιστορία λέει ότι μια ομάδα ψαράδων ανέσυρε δύο ξεχωριστά κομμάτια ενός αγάλματος της Παναγίας, το οποίο πήραν και το τοποθέτησαν σε ένα ιερό. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε προς τιμήν της Παναγίας, στο σημείο όπου βρισκόταν το αρχικό ιερό και μπορεί να χωρέσει… 45.000 πιστούς ταυτόχρονα.

Duomo, Μιλάνο- 11.700 τετραγωνικά μέτρα
Ο γοτθικός καθεδρικός ναός στο Μιλάνο της Ιταλίας αποτελεί έδρα του αρχιεπισκόπου Μιλάνου και χρειάστηκε σχεδόν έξι αιώνες για να ολοκληρωθεί. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ιταλία, αφού η βασιλική του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στο Βατικανό, και τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Έχει 135 πύργους, ο καθένας από τους οποίους έχει στην κορυφή του αγάλματα σημαντικών προσωπικοτήτων της ιταλικής ιστορίας, μαζί με ένα της Παναγίας ύψους 108,8 μέτρων. Σημειώστε ότι μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 πιστούς ανά πάσα στιγμή.

Καθεδρικός της Σεβίλλης, Ισπανία – 11.500 τετραγωνικά μέτρα
Είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός καθεδρικός στο κόσμο και συνολικά η τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία, όπως επίσης και ο μεγαλύτερος καθεδρικός στο κόσμο, καθώς οι δύο προηγούμενες εκκλησίες δεν είναι έδρες επισκόπων. Χτίστηκε για να τιμήσει τον πλούτο και τη δύναμη της πόλης της Σεβίλλης στη θέση του τζαμιού των Αλμοχάντ, ενώ εκεί υπάρχουν 45 ξυλόγλυπτες σκηνές από τη ζωή του Χριστού.

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Νέα Υόρκη – 11.200 τετραγωνικά μέτρα
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Νέα Υόρκη είναι ημιτελής, καθώς μόνο τα 2/3 του έχουν ολοκληρωθεί. Παρ’ όλ’ αυτά, με εσωτερικό εμβαδό 11.200 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στην πεντάδα με τους μεγαλύτερους ναούς του κόσμου, ενώ είναι ο μεγαλύτερος σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Το μήκος του φθάνει τα 183 μέτρα, ενώ το ύψος της οροφής είναι 54 μέτρα. Εξαιτίας του μεγάλου χώρου του εσωτερικού του, ο ναός έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες εκδηλώσεις και εκθέσεις τέχνης.

Βασιλική της Παναγίας Lichen, Konin, Πολωνία, 10.900 τετραγωνικά μέτρα
Η εντυπωσιακή αυτή εκκλησία, που ολοκληρώθηκε το 2004, είναι γεμάτη συμβολισμούς. Διαθέτει 365 παράθυρα, 12 κίονες και 52 πόρτες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις ημέρες, τους μήνες και τις εβδομάδες του έτους. Έχει επίσης 33 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα 33 χρόνια του Χριστού στη Γη.

Καθεδρικός Λίβερπουλ, Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο – 9.687 τετραγωνικά μέτρα
Ο εν λόγω καθεδρικός ναός εκτείνεται σε μήκος 189 μέτρων και έχει κορυφή ύψους 67 μέτρων. Άλλα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι το πολύχρωμο εσωτερικό του και ένα μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο που διαθέτει 10.268 σωλήνες.

clickatlife.gr